Συζητησεις σχετικα με ψαρεμα και κυνηγι

ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

2014-01-23 20:10

Φυσίγγια Διασποράς ποια η σωστή τους χρήση και πότε είναι αποδοτικά.Τι είναι φυσίγγιο διασποράς

Όταν κάποιος λέει φυσίγγια διασποράς πολλές φορές παρερμηνεύει κάποια πράγματα στο μυαλό του. Κάποιοι βλέποντας στο κουτί κάποιου φυσιγγίου την λέξη Τάππα (Fibre) αμέσως σκέφτονται ότι πρόκειται για φυσίγγιο διασποράς. Αυτό το πράγμα δεν ισχύει ακριβώς έτσι και είναι μάλλον ακόμη ένας μύθος στον κόσμο του κυνηγίου όπως και ο μύθος ότι περισσότερα γραμμάρια σκαγιού χτυπούνε πιο μακριά .

Όταν λέμε διασπορά εννοούμε πολύ ανοιχτή ντουφεκιά, με καλές κατανομές σε κοντινές κυρίως αποστάσεις. Στην Ευρώπη το φυσίγγι διασποράς είναι πολύ διαδεδομένο λόγω του ότι κυνηγάνε πολλά θηράματα μέσα στα πυκνά δάση και χρειάζονται φυσίγγια αποτελεσματικά για αποστάσεις μεταξύ 10-20 μέτρων. Τα φυσίγγια διασποράς δεν προορίζονται για μεγάλα θηράματα αλλά για θηράματα όπου και ένα μόνο σφαιρίδιο (σκάϊ) μπορεί να τραυματίσει το θήραμα και να το ρίξει στο έδαφος. Τα φυσίγγια διασποράς πρέπει να μας παρέχουν τον μεγαλύτερο δυνατό κύκλο, με την καλύτερη κατανομή σκαγιών μέσα στον κύκλο σε μικρή σχετικά απόσταση. Τα παλαιότερα χρόνια πολλές εταιρείες στην προσπάθεια τους να πετύχουν αυτό το αποτέλεσμα πειραματίστηκαν με διάφορα υλικά και τελικά κατέληξαν σε κάποια αποτελέσματα τα οποία αποτελούν την βάση για την κατασκευή των σημερινών φυσιγγίων διασποράς με φυσικά πολύ πιο βελτιωμένα υλικά.

Καταρχήν να πούμε ότι οι πειραματισμοί των κατασκευαστών πριν από αρκετά χρόνια επικεντρώθηκαν κυρίως στο κλείσιμο του φυσιγγίου αλλά και στον τύπο βυσμάτωσης (πιστονάκι) που χρησιμοποιούν. Στόχος των εταιρειών ήταν να αποτρέψουν την μάζα των σκαγιών από το να ταξιδεύει συγκεντρωμένη στο κέντρο της ντουφεκιάς και όσο πιο γρήγορα γίνεται να τα απλώσουν σε ένα νοητό κύκλο με μικρά διάκενα. Ένα πείραμα το οποίο έδινε ικανοποιητικά αποτελέσματα ήταν διαχωρισμός του βύσματος σε διαμερίσματα με χαρτονάκι. Έτσι λοιπόν κάποιοι κατασκευαστές χώρισαν το κενό πιστονάκι (χώρο όπου μπαίνουν τα σκάγια) σε τέσσερα διαμερίσματα με την βοήθεια χαρτονιού. Αυτό βοήθησε στο να απλώνονται τα σκάγια γρήγορα και να υπάρχει μια καλή κατανομή σε ένα σχετικά μεγάλο κύκλο σε μικρή απόσταση. Αυτή η απόσταση ανάλογα με τις διάφορες εδαφολογικός συνθήκες κυμαινόταν από 10-20 μέτρα. Έτσι λοιπόν οι διάφοροι κατασκευαστές προσπαθούσαν να τελειοποιήσουν φυσίγγια για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των κυνηγών στις κοντινές αποστάσεις.

Πότε χρησιμοποιούμε ένα τέτοιο φυσίγγι

Το φυσίγγι διασποράς αν και είναι διαδεδομένο στην Ευρώπη κυρίως για το κυνήγι μπεκάτσας μέσα σε πυκνά δάση εντούτοις μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε διάφορα κυνήγια και κάτω από διάφορες περιστάσεις. Για παράδειγμα ένα τέτοιο φυσίγγι είναι αναγκαίο για τους κυνηγούς του λαγού σε πολύ πυκνές και δύσβατες περιοχές όπου πολλές φορές το θήραμα του δίνει την ευκαιρία μόνο με πολύ κοντινές ντουφεκιές να το κτυπήσουν. Το κυνήγι της μπεκάτσας προσφέρεται επίσης για την χρήση ενός τέτοιου φυσιγγίου όπου η βελουδομάτες ξετρυπώνουν μέσα σε πυκνή βλάστηση και σε ποτάμια και δεν έχουμε περιθώριο για βολή σε μεσαίες και μακρινές αποστάσεις. Ένα κυνήγι όμως στο οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ευρέος αυτά τα φυσίγγια είναι το κυνήγι της τσίκλας. Πολύ νωρίς το πρωί όταν τα πουλιά κάνουν το γνωστό ‘ποφύσημα’ μόνο με φυσίγγια διασποράς μπορούμε να πετύχουμε κάποια πουλιά αφού το συγκεκριμένο κυνήγι δεν παρέχει την ευχέρεια στον κυνηγό για καλή σκόπευση. Εκεί συνήθως έχουμε μια ντουφεκιά μέσα σε 2-3 δευτερόλεπτα και θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κύκλο σκαγιών αρκετά μεγάλο έτσι ώστε να μας συγχωρήσει τα λάθη από την γρήγορη επώμιση και σκόπευση. Το ίδιο ισχύει και πολύ αργά το απόγευμα εάν είμαστε σε κάποιο τσίταστρο. Τα πουλιά που έρχονται πολύ αργά συνήθως πετάνε σε χαμηλές πορείες και με γρήγορο πέταγμα. Εκεί ένα καλό φυσίγγι διασποράς μπορεί να παίξει ουσιαστική διαφορά. Άλλη μια περίπτωση είναι όταν τα πουλιά είναι ‘λιμπισμένα’ σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο όπως ελαιώνες και με βουτιές ‘καμικάζι’ κάνουν βυθίσεις μέσα στα δέντρα. Όπως και να έχει τα φυσίγγια διασποράς είναι ιδανικά για κοντινές προς μεσαίες αποστάσεις. Από την άλλη όμως τα φυσίγγια διασποράς σε μακρινές αποστάσεις δεν είναι και ότι καλύτερο για να χρησιμοποιούμε. Ένα φυσίγγι με γρήγορη διασπορά των σκαγιών πολύ πιθανό να αφήνει μεγάλα διάκενα σε μακρινές αποστάσεις και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις κυριολεκτικά το θήραμα να περάσει μέσα από την ντουφεκιά μας και να μην το πετύχει ούτε ένα σκάϊ.

Τι επηρεάζει την διασπορά πέραν από το φυσίγγι.

 

Το κάθε όπλο σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του, το μέγεθος των καννών, τον αυλό του, του τσοκαρίσματος του αντιδρά διαφορετικά σε κάποιο φυσίγγι. Αν για παράδειγμα σε ένα κοντό όπλο με ανοιχτό τσοκάρισμα πυροβολήσουμε ένα φυσίγγι διασποράς και πράξουμε το ίδιο με το ίδιο φυσίγγι σε ένα μακρύ όπλο με στενό τσοκκάρισμα τότε σίγουρα δεν θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να είσαστε σίγουροι για τα φυσίγγια που χρησιμοποιείται είναι να πραγματοποιήσετε κάποιες δοκιμές. Έτσι θα νιώθετε αυτοπεποίθηση ότι τα φυσίγγια δεν έχουν κάποιο πρόβλημα όταν τα χρησιμοποιείται.

 

Εμείς έχουμε δοκιμάσει κάποια φυσίγγια διασποράς που είτε κατασκευάζονται είτε εισάγονται στην Κύπρο. Οι αντιπρόσωποι αυτών των φυσιγγίων είχαν την ευγενή καλοσύνη να μας τα στείλουν για να πραγματοποιήσουμε κάποιες δοκιμές. Στις δοκιμές αυτές είναι αδύνατο να συγκρίνουμε το ένα φυσίγγιο με το άλλο για τους εξής λόγους. Μπορεί το φυσίγγιο Α να είναι πιο αποδοτικό στα 18 μέτρα και το φυσίγγιο Β στα 12 μπορεί το φυσίγγιο Γ να έχει λιγότερο λάκτισμα και το Φυσίγγιο Δ μεγαλύτερο. Μπορεί το φυσίγγιο Ε να είναι πολύ ακριβό για την οικονομική μου ευχέρεια.

Στην δοκιμή μας πυροβολήσαμε ένα χαρτόνι 1μέτρο Χ 1 μέτρο και καταγράψαμε τον κύκλο διασποράς σε μία απόσταση 15 μέτρων η οποία είναι ο μέσος όρος μια θεωρητικής κοντινής ντουφεκιάς. Πυροβολήσαμε επίσης στην ίδια απόσταση και ένα παρόμοιο χαρτόνι αλλά με κανονικό φυσίγγι για να δούμε εάν όντος τα φυσίγγια διασποράς προσφέρουν καλύτερη κατανομή. Πυροβολήσαμε πάλι κάτω από τις ίδιες συνθήκες χαρτόνια στα 10 μέτρα και στα 35 μέτρα τόσο με φυσίγγι διασπορά όσο και με κανονικό φυσίγγι. Όπως θα δείτε τα φυσίγγια διασποράς έχουν μια πολύ καλύτερη κατανομή σε κοντινές και μεσαίες αποστάσεις(10-15 μέτρα) ενώ σε κοντινές αποστάσεις δημιουργούν πολλά διάκενα. Οι δοκιμές έγιναν με όπλο 28 ιντσών και τσόκ νο 4 **** με αυλούς 18,5 . Ο κάθε ένας από εσάς μπορεί να κάνει τις δικές του δοκιμές και να επιλέξει το φυσίγγι διασποράς που επιθυμεί να χρησιμοποιεί.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι όταν χρησιμοποιούμε τέτοια φυσίγγια πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο που πυροβολούμε γιατί εάν υπάρχει άλλος κυνηγός η ζώο εκεί κοντά μπορεί λόγω της μεγάλης διασποράς να του χτυπήσουμε.

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδα Webnode